Epitafiet i Dejbjerg Kirke

Fra Meddelelser om Familien Krarup, nr. 6 side 53. (B12a)

Apoteker Arnold Krarup i Holbæk udsendte i juni måned 1928 et trykt brev (til familien), hvori han meddelte os sin beslutning om at lade et epitafium opsætte i Dejbjerg Kirke til minde om Christian Krarup til Dejbjerglund og hans hustru Constance Biugom.

Denne smukke beslutning blev til virkelighed. Søndag den 22. juli 1928 blev epitafiet overgivet til Dejbjerg Kirkes Styrelse ved en højtidelighed lige før gudstjenestens afslutning. Sognepræsten, Pastor Hans Pedersen, bragte Apoteker Krarup menighedens tak for den smukke gave, og alle tilstedeværende rejste sig. Apoteker Krarup fortalte derpå lidt af slægtens historie og udtalte, at det havde været tanken at sætte det ord på Epitafiet, som havde stået på slægtens gravsted:


Gid den rige velsignelse,
som den kærlige Styrer så længe
har ladet hvile over familien,
også i fremtiden må vedvare
og følge den indtil de fjerneste tider.

Men pladsen havde ikke tilladt det, hvorfor der nu står det ord:

Lykkelig den slægt,
der vandrer i herrens spor.

På midterpartiets mindetavle læses:


Til minde om

Slægten Krarups Stamforældre

Christian Krarup
Til Dejbjerglund
Født 1699 død 1766
Søn af Hans Thomassen Lange til Vormarksgård og Inger Hansdatter Krarup, en Datter af Hans Lauridsen Krarup, der skal være falden som Oberst i slaget ved Chotin 1673, få år efter hendes Fødsel, hvorfor hendes Farbroder Christen Lauridsen Krarup til Mullerup og Vindumovergård antog sig hende, hvis sønner som Erkendtlighed antog Slægtsnavnet Krarup,

Og hans hustru
Constance Biugom
Født 1707 død 1766.
Datter af Niels Biugom til Viumgård og Maren Thuresdatter, hvis Moders Farfaders Forældre var Biskop i Aalborg Jacob Jensen Holm og Else Pedersdatter Løvenbalk. Denne sidstes Fader var Biskop i Viborg Peder Thøgersen, født 1533, død 1595, søn af tidligere Munk, Læsemester ved Viborg Domkirke Thøger Jensen, født ca. 1480, død 1538, som på Spindesiden skal have nedstammet fra Ætten Løvenbalk.

Et avisreferat slutter med ordene: ”Epitafiet, som er meget smukt, er en pryd for den gamle kirke.”

Det er udgiveren af ”Meddelelser om Familien Krarup” en glæde, at kunne udtale sin formening om, at have alle slægtens medlemmer bag sig, når han her på slægtens vegne, overfor vor slægtning Apoteker Arnold Krarup i Holbæk, udtaler slægtens dybeste og kærligste tak for Epitafiet i Dejbjerg Kirke.

Noter

1.Christian Krarup og Constance Biugom var farforældre til Christian Johan Lodberg Krarup, g.m. Christine Fabricius. De var oldeforældre både til min farfar og til min mormor. Mine forældre var således i familie langt ude.

2. Det er lidt usikkert hvordan Constance stavede sit efternavn. På epitafiet står Biugom. Krarup-stamtavlen (1915) betegner hende som Biugum. Flere efterkommere har anvendt navnet som mellemnavn, men de staver det Bygom. Det er denne sidste stavemåde, vi har anvendt på hjemmesiden.

3. Apoteker Arnold Vilhelm Krarup i Holbæk var født 29 marts 1876 som trettende barn af Eiler Christian Krarup og hans anden hustru Anna Albertine Borch. Eiler var oldebarn af Christian Krarup og Constance Biugom, og nevø til foran nævnte Christian Johan Lodberg Krarup.

4. Dejbjerg Kirke er beliggende i landsbyen Dejbjerg mellem Skjern og Ringkøbing.

5. Dejbjerglund, som Christian Krarup var ejer af, ligger umiddelbart øst for landsbyen som nabo til kirken. Dejbjerglund er en gammel herregård, der i 1600-tallet tilhørte slægten Skram. Senere var det landbrugsejendom. Siden 1922 har hovedbygningen været præstegård.

6.
”Meddelelser om Familien Krarup” er en form for tillæg til Krarup-stamtavlen af 1915 (fjerde udg.) og udgivet af samme forfatter Christian Krarup, sognepræst til Borris-Gammelstrup, Fjends herred, Viborg stift.
Hans tanke var, at der efter udgivelsen af stamtavlen skulle komme en fortsat række af oplysninger i form af et tidsskrift. Meddelelserne skulle indeholde: Historiske afhandlinger om slægten, biografiske oplysninger, fødsler, vielser, dødsfald – så stamtavlen altid kan være á jour. Endvidere oplysninger om familielegater, uddrag af interessante breve og optryk af afhandlinger af interesse for slægten.
I årene 1915-33 udkom i alt 9 meddelelser, tilsammen 108 sider i A4 format, som stamtavlen.
Forfatterens oldefar, Provst Janus Balthazar Krarup, var ophav til første udgave af stamtavle i 1847. Han var sønnesøn af Christian og Constance på epitafiet.

Poul-Michael la Cour. Holbæk, 15. november 2019


Leave A Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *