Annebjerggård er beliggende i Højby sogn i Odsherred kommune - lidt syd for Nykøbing - med udsigt til Isefjorden.
Gården blev opført midt i 1600-tallet, hvor der tidligere havde ligget en landsby, der hed Mosby. I 1684 fik den status som hovedgård. Man kan læse om Annebjerggård i ”Danske Slotte og Herregårde” 1964 bind 3 s361-366 og i ”Roskildehistorien/Annebjerggård” på nettet.
Annebjerggård er i dag et betydende kulturcenter i Odsherred. De gamle avlsbygninger har de sidste 20 år rummet Odsherreds Kulturhistoriske Museum og i en nyere bygning lige nord for findes Anneberg Glasmuseum. Det er på Ellingegårds jorder, at Solvognen blev fundet 1902. Fundstedet kan besøges.
Annebjerggård var gennem 65 år fra 1705 til 1770 ejet af fire personer, vi nedstammer fra. I hele denne periode var der fælles ejerskab og samdrift med Ellingegård, der også ligger i Højby sogn, ca. 8 km vest for Annebjerggård.
Forbindelsen til la Cour-slægten starter med Stamfaderen til slægtens yngre linje, Degnen i Odder Jørgen la Cour. Han blev gift med Christine Charlotte Guldberg.
Hendes morfar og mormor var Jørgen Andreas Bang og Christine Charlotte Frieboe.
Disse to knytter de fire ejere sammen familiemæssigt og alle hovedpersoner relateres i det følgende til dem.
Christine Charlotte Frieboe, 1735 - 1788, blev født på Annebjerggård som barnebarn af Christian Wildenrath, den første i familien. der ejede Annebjerggård.
Jørgen Andreas Bang, 1730 - 1791, var ældste søn af Niels Christian Bang og hans første hustru Cathrine Marie Kjær.
Niels Christian Bangs anden hustru, Ulrikke Eleonora Schwane, var datter af Peder Schwane og Vibeke Weldingh, der havde været gift første gang med Christian Wildenrath.
Selvom Jørgen og Christine begge nedstammede fra ejere af godset, havde de ikke fælles aner. Hendes mors halvsøster Ulrikke Eleonora Schwane var hans stedmor. På en måde var de fætter og kusine og de har kendt hinanden fra barnsben, selvom han var 5 år ældre – de har begge haft deres gang på Annebjerggård.
Sidst i dette skrift findes en ”Oversigtstavle over historiens hovedpersoner”.
1705 – 1724 Christian Wildenrath
Assessor Christian Wildenrath, 1671 - 1723 - Christines morfar - var slægtens første ejer af Annebjerggård. Han var født i Bergen som det fjerde ud af ni børn af Johan Carstensen von Wildenrath, Kapellan i Bergen, og hustruen Ane Richardsdatter.
Hvor slægten Wildenrath stammer fra vides ikke. Der findes en mindre by med navnet Wildenrath i Nordrhein-Westphalen i Tyskland, tæt ved grænsen til Holland, hvor slægten kunne stamme fra. Der kendes grene af slægten i Norge.
Christian Wildenrath blev første gang gift Dorthe Iversdatter Schou, som ejede Havrelykke ved Bandholm på Lolland. Hun havde tidligere været gift med Lave Bilde. Dorthe Schou døde ca 1704, hvorefter Christian Wildenrath solgte Havreløkke. Det er uden tvivl det salg, der har gjort det muligt for ham, i 1705 at få skøde på Annebjerggård og Ellingegård. Der var ingen børn i ægteskabet og der kendes ikke andre arvinger efter Dorthe Schou.
Året efter, 1706, giftede han sig igen. Hans anden hustru var Christines mormor Vibeke Margrethe Weldingh, der i 1706 kun var 15 år gammel; han var selv 20 år ældre. Hun var godsejerdatter fra Edelgave i Smørum sogn. (i dag hører det til Roskilde kommune). Hendes forældre var Hendrich Weldingh og Regina Magdalene Getz.
De første generationer af slægten Weldingh er beskrevet i: ”Slægten Weldingh i Danmark og Norge” ved Nanna Lange, 1906. Den kan findes i Claus Rønlev’s samling på nettet. Denne slægtsbog omhandler de ældste kendte generationer Weldingh, samt efterkommerne efter Vibekes bror Christian. Den omhandler kun bærere af navnet Weldingh og mangler derfor vores gren - Vibekes efterkommere - med slægterne Wildenrath, Frieboe, Bang og Knoblauch.
Christian Wildenrath og Vibeke Margrethe Weldingh fik tre børn:
- Johan Wildenrath, 1707 – 1776. Oberst.
- Christian Wildenrath, 1710 – 1773. Løjtnant.
- Anna Dorothea Wildenrath, 1712 – 1782. Christines mor, gift med Hans Frieboe,
1675 – 1747, Kompagnichef i Odsherred.
Christian og Vibeke levede sammen på Annebjerggård i 17 år. Han døde i 1723, kun 52 år gammel, da hun var 32. Hun giftede sig derefter i 1724 med børnenes huslærer Peder Schwane, der derved blev ejer af Annebjerggård og Ellingegård.
1724 – 1743 Peder Schwane
Peder Schwane, 1692 - 1762, var far til Jørgens stedmor.
Han var ifølge kirkebøgerne søn af en Urtekræmmer i København. Ifølge ”Danske Slotte og Herregårde” skulle han være søn af en Hollandsk Koffardikaptajn. Begge dele kan være rigtige. Det kunne også være hans farfar, der var Koffardikaptajn. De hed alle tre Peder Schwane (Svane).
Peder Schwane blev student fra Sorø akademi 1712 og blev 25 juli s.a. indskrevet på Københavns Universitetet. Fra 1715 var han huslærer på Annebjerggård. Det ses ikke i Universitetets matrikel, at han skulle have færdiggjort studiet som teolog. Måske tog han beskæftigelse som huslærer, mens han ventede på et embede.
Med ham fik Vibeke Weldingh yderligere to døtre:
- Regina Margrethe Schwane 1725 – 1782. Gift med Johan Knoblauch, Tolder i Rørvig.
- Ulrikke Eleonora Schwane, 1726 - 1792.
Flere kilder rejser tvivl om, hvorvidt Peder Schwane var den virkelige far til Ulrikke, eller om hun var ”frugten af et intimt forhold mellem moderen og Kong Frederik IV, der gæstede Annebjerggård i flere dage” på den tid. Når man læser ”Politikens bog om danske monarker” af Benito Scocozza virker rygtet sandsynligt. Frederik IV havde, udover sin dronning, også en hustru til venstre hånd og var dermed i vores forstand bigamist. Han havde også mange udenoms forbindelser. Scocozza nævner flere, men ikke Vibeke Weldingh. Derimod omtales en beslægtet: Charlotte Helene von Schindel. Hun var søster til Friderich Wilhelm von Schindel, der blev gift med, Anna Dorthea Wildenrath, Christines mor og Ulrikkes halvsøster.
Som ejer af Annebjerggård ansøgte Peder Schwane Kongen om en titel, og fik titel af Kommerceråd, mod en afgift til Kongen. Man kan kun gætte på, at der var en sammenhæng med foranstående rygter.
Vibeke Weldingh døde 1744 og Peder Schwanes videre skæbne, efter at han blev enkemand, ved vi ikke meget om. Han døde 1762, 70 år gammel. Han optræder ofte som fadder og forlover. Bl.a. stod han fadder til Jørgen, flere af Jørgens søskende, og til alle sine mange børnebørn. Han nævnes alle årene som boende på Annebjerggård.
Ligesom sin moder blev Ulrikke gift i en ung alder. I 1743, da hun var 17 år, blev hun gift med Forvalteren over de kongelige godser i Odsherred Niels Christian Bang, Jørgens far, og flyttede ind på Egebjerggård. Han var en ven af huset Annebjerggård. Han var netop blevet enkemand, og Ulrikkes forældre havde stået fadder til de fleste af hans mange børn.
Selvom Peder Schwane formelt stod som ejer af Annebjerggård, ser det alligevel ud til, at ejerskabet har fulgt datteren Ulrikke, enten da hun blev gift, eller mest sandsynligt kort derefter, da moderen døde. At det var Ulrikke, der arvede, forekommer umiddelbart underligt, da hun var den yngste af den sammenbragte børneflok. Alle brødre og svogre var i kongeligt embede, enten som officer eller tolder og hendes tilkommende var Forvalter af de kongelige godser i Odsherred. En forklaring kan være at Niels Christian Bang var den eneste, der havde midler til at overtage gården og betale de andre arvinger ud.
1743 – 1760 Niels Christian Bang
Niels Christian Bang (1699 – 1760) - Jørgens fader - var søn af Sognepræsten i Vorbasse Jørgen Jørgensen Bang og Mariche Koch.
Slægten Bang var en kendt slægt på Fyn, og omfatter Rådmænd og Borgmestre i Assens og Middelfart. På mandssiden kan slægten føres tilbage til en Niels Bang, der blev født ca 1390 i Vends Herred. Gennem kvindelige aner kan Niels Christian Bangs slægt føres tilbage til adelige slægter i 1200-tallet, den mest kendte er Hvide-slægten. Slægtstavlerne findes på: https://www.roskildehistorie.dk/stamtavler/andre/Bang_Middelfrt.htm.
Niels Christian Bang var 1728 blevet udnævnt til Forvalter af de kongelige godser i Odsherred. Som sådan fik han bopæl i Skovlandsbyen i Ulkerup skov, hvor han samme år blev gift med Cathrine Marie Kjær, der stammede fra Hornsherred, idet hendes far var degn i Ferslev og Vellerup sogne.
Deres to ældste børn Jørgen og Oluf blev født i Ulkerup skov. Men livet var barsk i skoven og dødeligheden stor. Den tredje og fjerde søn overlevede ikke deres første leveår, de blev begravet samme dag, 17. december 1734.
Da deres femte barn blev født 1735, var familien flyttet til Egebjerggård i den nordlige udkant af Egebjerg, der ligger 3 km syd for skoven og 7 km syd for Annebjerggård. Her blev de boende resten af deres dage. Se også historien: ”Ulkerup sjælene og Niels Christian Bang”.
Cathrine Marie Kjær fødte 10 børn, 8 sønner og 2 døtre:
- Jørgen Andreas Bang, 1730-1791. Sognepræst i Fuglede og Korsør. Gift med Christine
Charlotte Frieboe. - Oluf Lundt Bang, 1731-1789. Cand.jur., Generalprokurør og Justitiarius.
- Hans Henrich Bang, 1733-1734.
- Jens Bang, 1734-1734.
- Karen Sophie Bang, 1735-1794. Gift med Valentin Kruse, Sognepræst i Grevinge.
- Dorothea Mariche Bang, 1738-1790. Gift med Christen Nicolai Lind, Købmand i Nykøbing.
- Jacob Bang, 1739-1797. Amtsforvalter i Sorø og Odense.
- Johannes Bang , 1741-1762. I vinhandlerlære.
- Christian Bang, 1742-1743.
- Carl Bang, 1743-1743.
Som det ses døde yderligere to sønner - de yngste - kort før moderen i 1743. Livet var hårdt, men de stærke overlevede.
Allerede et halvt år efter Cathrines død, hvilket ikke var unormalt dengang, blev Niels Christian Bang gift 29. november 1743 med Ulrikke Eleonora Schwane fra Annebjerggård. Han var 44 år, hun var kun 17 år gammel og blev stedmor til 6 børn i alderen 2½-13 år.
Nogle kilder mener, at Niels Christian Bang og Ulrikke flyttede ind på Annebjerggård, da moderen døde, men alle opslag i kirkebøgerne viser, at de blev boende, fødte deres fælles børn og døde i Egebjerg.
Alligevel stod de som ejere af Annebjerggård.
Ulrikke fødte 9 børn i ægteskabet med Niels Christian Bang; 6 sønner og 3 døtre:
- Peder Schwane Bang, 1744-1782, Sognepræst i Vig.
- Vibeke Margrethe Bang, 1745-1773. Først gift med sognepræst i Nykøbing, siden med en læge og sidst med en Amtsskriver i Kongsberg i Norge.
- Frederik Ludvig Bang, 1747-1820. Overlæge, Professor, Rektor og Etatsråd.
- Cathrine Marie Bang, 1748-1822. Gift med Sognepræst på Odden og i Udby Johan Grundtvig, moder til 6 børn, her iblandt Nicolai Frederik Severin Grundtvig.
- Christian Henrich Bang, 1749-1779. Kgl. Fuldmægtig ved Toldvæsenet i Vestindien.
- Susanna Christina Bang, 1751-1788). Gift med Regimentskirurg Heinrich Steffens og mor til Filosoffen og Naturforskeren Henrik Steffens.
- Carl Vilhelm Bang, 1754-1781. Officer.
- Joachim Æmilius Bang, 1755-1827. Købmand i Hillerød og Holbæk. Opførte og ejede Holbæk Slotsmølle. Stor jordbesidder i Holbæk.
- Johan Otto Bang , 1760-1810. Jurist i Det danske Kancelli.
I 1760 døde Niels Christian Bang på Egebjerggård. Ulrikke blev enke kun 34 år gammel. Hun stod nu som ejer af Annebjerggård, Ellingegård og Egebjerggård, og hun havde ansvaret for 15 børn. De 6 stedbørn var nu alle mellem 19 og 30 år, hjemmefra. Døtrene var begge gift og sønnerne var under uddannelse eller færdiguddannede. Hendes egne 9 børn var i alderen 2 til 16. Så der var brug for en mand i huset.
22 maj 1761 blev hun gift igen med Kammerråd Jacob Hansen.
1760 – 1770 Jacob Hansen
Jacob Hansen var Niels Christian Bangs eftermand som Forvalter af de kongelige godser i Odsherred. Han købte Annebjerggård med gods samt Vig og Rørvig kirker. Da de blev gift flyttede han i første omgang ind på Egebjerggård. 1762 døde svigerfaderen Peder Schwane, og nu flyttede familien ind på Annebjerggård. Ligesom sin forgænger Niels Christian Bang fik Jacob Hansen titel af Kammerråd.
De fik to børn:
- Hans Jacob Hansen, født 1762 på Egebjerggård
- Christine Margrethe Hansen, født 1763 på Annebjerggård.
De boede på Annebjerggård indtil 1770, hvor Jacob Hansen solgte gården og de flyttede tilbage til Egebjerggård. Fra da af var Annebjerggård ikke længere i familiens eje. Han døde 25 jan. 1791 på Egebjerggård 65 år gammel. Ulrikke Eleonore Schwane, overlevede ham og døde på Egebjerggård 22 sept. 1792, 66 år gammel.
Oversigtstavle over historiens hovedpersoner
Fortegnelse over ejere af Annebjerggård.
Ifølge www.danskeherregaarde.dk
1660- Henrik Müller
-1688 Anna Cathrine Müller, gift Bartholin
1688- Manuel Texeira
-1692 Samuel Texeira
1692-1697 Gunde Vossbein
1697-1705 Hans Leegaard
1705-1724 Christian Wildenradt
1724- Peder Svane
-1760 Niels Christian Bang
1760 Ulrikke Eleonore Svane gift, 1) Bang 2) Hansen
1760-1770 Jakob Hansen
1770-1776 Henrik Rosted
1776-1801 Kronen
1801-1810 Frants Wilhelm Trojel
1810- Lorenz Fribert-
-1814 Ulrikke Eleonore Fribert
1814-1828 Frederik von Buchwald
1828- Ulrikke Eleonore Fribert
-1874 Frederik von Buchwald
1874-1897 Charlotte Buchwald
1897-1913 Christian Frederik Ferdinand von Holstein
1913- H. H. Rehling-Quistgaard
-1916 T. Abben
1916-1932 E. H. Steenberg
1932-1947 C. Christfort
1947-1970 J. C. Hempel
1970-1985 Peter Hempel
1985-2000 Hans Tandrup
2000-2003 Trundholm Kommune
2003- Odsherreds Kulturhistoriske Museum