Poul Frederik Barfods Familiegravsted på Frederiksberg kirkegård, 2. afsnit
blev besøgt søndag den 16 april 2023 af tiptipoldebarnet Anne Mette Dornonville de la Cour og hendes mand Preben Lehman Dornonville de la Cour.
Billedet er taget af tipoldebarnet Poul-Michael Dornonville de la Cour.
Familiegravstedet indeholder 6 gravsten:
Frederik og Emilie Barfod havde 6 børn, 3 sønner og 3 døtre, men som vi kan se, er det kun de tre af dem, der ligger her. De tre børn, der ikke findes på familiegravstedet var:
Den ældste: Hans Peter Gote Birkedal Barfod. Han var læge og levede stort set hele sit liv på Frederiksberg og blev også begravet på Frederiksberg kirkegård. Men hverken han eller andre fra hans store familie har fundet plads på familiegravstedet. Der findes måske endnu et Barfod familiegravsted på samme kirkegård.
Den næstældste: Agathe Johanne Gote Birkedal Barfod, min oldemor. Hun var gift med Jørgen Carl la Cour på Lyngby Landboskole og hun blev begravet i Lyngby.
Den næstyngste: Hulda Kirstine Nielsen Birkedal Barfod. Hun var gift med fysikeren Poul la Cour på Askov, hvor hun blev begravet sammen med familien.
De tre døtre, Agathe, Hulda og Kristine, blev gift med tre brødre Jørgen, Poul og Peter la Cour fra Skærsø. Familierne kendte hinanden godt idet deres fædre, Frederik Barfod og Laurits Ulrik la Cour, blev sammenbragte børn. Både døtrenes farfar Hans Peter Barfod og brødrenes farmor Christine Charlotte Guldberg mistede tidligt deres første ægtefælle og blev så gift anden gang med hinanden. Hans Peter Barfod var barndomsven med Christine Charlotte Guldbergs første mand Jørgen la Cour.
Gravstenene
Poul Frederik Barfod
* 7/4 1811 + 15/6 1896
”Du har været tro over det lidet.
Jeg vil sætte dig over meget.
Gak ind til din Herres glæde.”
Mat. XXV 21
Emilie Birkedal Barfod
* 18/10 1813 + 3/10 1897
Poul Frederik Barfod blev født i Lyngby ved Grenå, hvor faderen var sognepræst.
Var meget aktiv indenfor dansk og nordisk kultur og politik. Flittig forfatter og redaktør med mange politiske og historiske udgivelser. Aktiv i foreningslivet og medarrangør af politiske møder i Danmark og Norden. Var i enevældens sidste år pålagt censur, som blev ophævet 1848. Deltog i den grundlovgivende rigsforsamling 1848 og var efterfølgende medlem af Folketinget 1849-69.
Fuldmægtig i Indenrigsministeriet og assistent ved Det Kgl. Bibliotek. Fik fra 1872 livsvarig forfatterstøtte. Fik 1888 tildelt Ridderkorset af Christian IX.
Han blev gift med Emilie Birkedal, født på Aalebæksgård på Møen, hvor faderen var forpagter. Familien boede først på Søvang og i Nørregade i København, men de sidste mange år boede de på skiftende adresser på Frederiksberg: Frederiksberg Allé, Allégade og Lykkesholms Allé. Emilie døde på Lyngby Landboskole 1897, året efter Frederik, under ophold hos den ældste datter, Agathe. De havde 6 børn.
De var med i kredsen omkring Grundtvig. Familiens kirkelige handlinger foregik fortrinsvis i Vartov. Flere fra Grundtvigs familie var faddere til deres børn.
Kristine Sjarlotte Barfod la Cour
F. på Mosedal 24 apr 1852
G. Forpagter P. H. la Cour 17 sept 1875
+ på Havmøllen 16 marts 1877
”I Jesu navn vi leve vil og dø.”
Kristine Charlotte Gote Birkedal Barfod var den yngste af børnene. Hun blev født på Mosedal, der var et hospital på Frederiksberg-siden, ved den nordligste ende af St. Jørgens sø. Frederik Barfod har tydeligvis opkaldt hende efter sin stedmor, Christine Charlotte Guldberg.
Hun blev gift med Peter Holger Magarus Dornonville de la Cour, der var yngste søn af Laurits Ulrik la Cour og Ellen Kirstine Poulsen på Skærsø. Han var forpagter af Havmøllen ved Skærsø.
Kirstine døde meget ung, efter kun 1½ års ægteskab, og efter at have født ét barn. Hun blev begravet fra Dråby Kirke, men gravlagt her på Frederiksberg.
Anne Marie Barfod f. Barfred
* i Køge 18 juli 1850
Gift i Køge 26 juli 1874
+ i Farum 20 marts 1926
”Guds nådegave er evigt liv i Kristus Jesus vor Herre”. Rom. 6.23
Og hendes husbonde
N. Frederik S. G. G. Birkedal Barfod
* i Kbhvn. 16 marts 1848
Præsteviet 21 november 1877
Tog afsked fra Gjelsted-Rørup 30 juni 1916.
+ 14 januar 1928
Nicolaj Frederik Severin Grundtvig Gote Birkedal Barfod var det tredje barn af Frederik og Emilie. Han blev cand.theol. 1873 og var først kapellan i Ruds Vedby og dernæst sognepræst i Flade, Jørlunde og Gelsted, sammenlagt i 35 år. Han døde i Farum og blev begravet her på Frederiksberg. Var medstifter af Barfod-slægtsforeningen og udgav 1925 slægtsbogen "Stamtavle over Slægten Barfod-Barfood-Barfoed fra 1455 til 1925”.
Han blev gift med Anne Marie Barfred og de fik 9 børn. Den næstyngste var nedenstående Thorkil Barfred Barfod.
Ludvig Harboe Birkedal Barfod
R af DBG
1850 – 1937
Dine Birkedal Barfod
1854 – 1940
Ludvig Harboe Gote Birkedal Barfod var fjerde barn af Frederik og Emilie.
Han blev uddannet på Musikkonservatoriet som organist og virkede som sådan ved Metodistkirken i København, Vor Frue Kirke i Svendborg og ved Marmorkirken i København. Han underviste i orgelspil og var 1906-32 leder af Københavns Organistskole. Udgav en del kompositioner. Ridder af Dannebrog.
Gift med Beate Fernandine Winther der havde kælenavnet ”Dine”. De havde tre børn, den yngste var nedenstående Edith.
Thorkil Barfod
1889 – 1947
Edith Barfod
1886 – 1979
Thorkil Barfred Barfod blev født 24 juli 1889 i Jørlunde, hvor faderen Nikolaj Frederik (på stenen til venstre) på den tid var sognepræst.
Thorkil var digter, forfatter og redaktør. Han døde 27 november 1947 på sygehuset i Slagelse og blev begravet på Frederiksberg kirkegård.
Edith Birkedal Barfod blev født 4 juli 1886 i Svendborg, hvor faderen Ludvig (på stenen bagved) på den tid var organist.
Edith fik uddannelse som violinist og gav flere koncerter. Hun døde 11 august 1979.
De blev gift 12 maj 1914 i Frederikskirken i København og boede mange år i Høng.
Thorkil og Edith var fætter og kusine.
Agate Birkedal
Fød Husum
Død d. 20 marts 1864.
Agathe Johanne Husum var Emilie Birkedal Barfods mor. Hun var datter af Thomas Husum og Anna Gjertrud Weile. Hun blev født den 18. nov. 1775 som den ældste af 6 børn.
Den 27. april 1799 blev hun gift med Ludvig Harboe Birkedal. Han var forvalter og forpagter af Aalebæksgård i Borre sogn på Møn, men han døde allerede 1819. De fik fem børn, Emilie var den yngste.
Agathe levede som enke i 45 år. De sidste år hos datteren Emilie og svigersønnen på Frederiksberg Allé 55.
Hun blev begravet på Frederiksberg kirkegård 30 marts 1864. Da familiegravstedet først blev oprettet i 1896, må stenen senere være flyttet.
Poul-Michael la Cour
Holbæk, den 5. maj 2023